Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Case Study

Creating a Masterpiece of a Museum

The directors of Atlanta’s High Museum of Art had an ambitious plan for a expansion to accommodate its rapidly growing collection and boost patronage. The design included new galleries for the High’s permanent collection with flexible space for traveling exhibitions; expanded educational and research facilities; delicate materials rooms; a new café and shop; and a glass-enclosed lobby. Plans also called for a 400-car garage, a new residence hall and sculpture facility for the Atlanta College of Art, a 250-seat restaurant and a central gathering piazza.

As the High's choice as Development Manager for the 485,000-square-foot expansion, we were charged with creating a world-class art showcase, while meeting timeline and budget parameters. We set up an accounting platform to manage multiple projects and budgets, and coordinated a global project team including an Italian architect and London engineers. Our phased construction schedule enabled just-in-time materials delivery to overcome scarce storage space. We also arranged construction around the needs and traffic patterns of museum exhibitions. We were quiet enough even for the nearby Atlanta Symphony to complete a recording session.

The new expansion visually complements and seamlessly connects with the existing building. We matched the signature white enamel facade with an aluminum exterior covering and created glass-enclosed pedestrian bridges, a spectacular glass lobby, a large piazza with more than 100 ornamental trees, and a customized ceiling featuring 1,000 diffused lights. In local esteem, the High has risen higher.

All case studies

 

 

Orange Regional Medical Center/united-states/en-us/case-studies/510/orange-regional-medical-centerOrange Regional Medical CenterA campus expansion plan that encompasses an owner constructed and financed, new physician office building incorporating an ambulatory care center, along with an attached but separate cancer center addition and renovation. A consolidation and enhancement of outpatient care services on the Main Campus, for a collaborative and interdisciplinary approach for outpatient diagnostic and treatment services.
UCSF Benioff Children’s Hospital Oakland/united-states/en-us/case-studies/511/ucsf-benioff-childrens-hospital-oaklandUCSF Benioff Children’s Hospital OaklandUCSF Benioff Children's Hospital was designed in 3 separate zones: patient, caregiver and family, ensuring that “family centered” concepts were followed.
NetScout/united-states/en-us/case-studies/512/netscoutNetScoutNetScout was dealing with surplus space in their corporate office and interested in finding a more efficient solution. So JLL's Tenant Representation team jumped into action.